100.000+ artikelen
  De scherpste prijzen
Favorieten
Winkelwagen
Nieuwsbanner - energielabel 2021

Waarom nieuwe energie labels?

De huidige energie labels zijn niet meer duidelijk voor consumenten en de energie labels worden daarom aangepast. Ledverlichting en huishoudelijke apparatuur worden steeds zuiniger, daarom werden er steeds meer plusjes aan het energielabel A toegevoegd (bijvoorbeeld A+++). De plusjes verdwijnen nu en alles wordt opnieuw ingedeeld van label A tot en met G. Overigens zul je label A niet veel tegenkomen aangezien dat voor extreem zuinige producten geldt.

Vanaf maart 2021 geldt het nieuwe energie label voor vaatwassers, wasmachines, koel-vrieskasten en beeldschermen. Vanaf september 2021 gelden de nieuwe energie labels ook voor verlichting. 

Energielabel 2021
Het oude energie label en het nieuwe energie label

Nieuwe regels

Vanaf september 2021 zijn er nieuwe regels opgesteld voor energie labels van verlichting. De nieuwe regels zijn opgesteld door de Europese commissie. Omdat de led-lichtbronnen en led-armaturen steeds zuiniger zijn, is het oude label niet meer duidelijk. Het gaat hierbij uitsluiting om lichtbronnen en niet om de lege armaturen. Het energielabel helpt consumenten om ledverlichting te vergelijken en te bepalen welke het zuinigst is. De energie labels vind je terug op de verpakkingen, gebruiksaanwijzingen of op de website van de leverancier. 

Wat verandert er op het energielabel?

Het nieuwe label wordt herzien met een nieuwe schaalindeling van A tot en met G. Het nieuwe label geeft het energieverbruik weer in KwH per 1000 uur. Op het label wordt ook een QR-code geplaats die linkt naar een online database. 

De nieuwe energie labels krijgen ook nieuwe symbolen die iets vertellen over de prestaties van de verlichting.  De nieuwe labels moeten vanaf 1 september 2021 worden geïmplementeerd voor 28 februari 2023 moeten alle ledverlichting zijn voorzien van het nieuwe label.  

De nieuwe energie labels zijn toekomstproof

Het nieuwe label is toekomstproof om zo mee te bewegen met de technologische ontwikkelingen. De eisen voor klasse A tot C zijn dusdanig hoog dat er weinig producten aan voldoen. Op dit moment zijn er ook amper apparaten die in aanmerking komen voor energielabel A. Ledverlichting die op het oude label klasse A+++ hadden worden nu bijvoorbeeld niet ingedeeld op klasse A (deze kunnen zelfs in klasse E vallen).  

Vergelijk het oude en nieuwe label niet met elkaar

De nieuwe energie labels moet je los zien van de oude energie labels. Als een product op het nieuwe energie label klasse D heeft kan het namelijk nog steeds een zuinig product zijn. Het energieverbruik wordt nu strenger beoordeeld dan een jaar geleden. Daarbij is ook de methode aangepast om het energieverbruik te berekenen veranderd. 

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel, wil je weten welke producten van ons nu in een andere klasse vallen? Neem dan gerust contact op met ons verkoopteam via 026-384 2111 of mail naar info@besli.nl!