100.000+ artikelen
  De scherpste prijzen
Favorieten
Winkelwagen
Nieuwsbanner - Rookmelders verplicht in 2022 copy

Rookmelders zijn in 2022 verplicht op elke verdieping

De overheid heeft het voornemen om rookmelders in bestaand bezit (gerealiseerd voor 2003) verplicht te stellen en per 1 juli 2022 ook geplaatst te hebben. Tot nu toe was dit vanuit de NEN 2555 alleen verplicht voor nieuwbouwwoningen. In 2022 moet op iedere bouwlaag van bestaande bouw een rookmelder aanwezig zijn, deze moet iedere 10 jaar vervangen worden. 

Wat zegt de wetgeving in 2022?

De nieuwe verplichting gaat in Nederland officieel in op 1 juli 2022. De eisen bestonden al voor nieuwbouwwoningen die na 2003 gebouwd zijn. Volgens de verandering aan het bouwbesluit moet een huis uitgerust zijn met ‘voldoende rookmelders’. Dit houdt in dat op iedere verdieping van een zelfstandige woning minstens één rookmelder hangt. In kamerwoningen, zoals studentenhuizen, is in iedere kamer een rookmelder verplicht. Doel van de nieuwe regels is om het aantal doden bij woningbranden te verminderen.

Waar moet een rookmelder aan voldoen?

Volgens de Nederlandse wet moet een rookmelder aan verschillende eisen voldoen. Zo is het Europese EN 14604 certificaat verplicht. Voor rookmelders op netstroom is ook een NEN 2555 certificaat nodig. Deze certificaten garanderen onder andere dat de rookmelder een goed geluidssignaal geeft, eenvoudig te plaatsen is en op tijd rook detecteert. Daarnaast moet een rookmelder een CE-markering hebben en niet van het ionische type zijn. Rookmelders van Besselink voldoen aan de EN 14604-norm en de andere eisen.

Thermische melder thumb copy

Wat is een thermische melder?

De thermische melder ofwel hittemelder wordt als alternatief voor de standaard rookmelders geplaatst. Ze zijn het meest geschikt voor detectie van oplopende temperaturen bij  vlambranden.

Hittemelders gaan in alarm bij een temperatuur van exact 58°C. Daarom zijn hittemelders de oplossing voor plekken waar rookmelders ongewenst in alarm zouden gaan, zoals de overloop, keuken en de garage Bekijk hier onze thermische melders

Rookmelder thumb copy

Wat is een rookmelders?

De rookmelder wordt ook wel optische melder genoemd en is geschikt voor een snelle detectie van smeulbranden. In het Bouwbesluit worden rookmelders met een optische werking verplicht gesteld.  Je kunt de optische melder gebruiken in het trappenhuis, de hal, (woon/slaap-) kamer en overloop. Bekijk hier onze rookmelders

Koolmonoxidemelder thumb copy

Wat is een koolmonoxidemelder

Een koolmonoxidemelder meet iedere 50 seconden met een hoogwaardige elektro-chemische sensor het CO-niveau bij (open) verbrandingstoestellen en zorgt voor een directe melding als dit niveau te hoog wordt. Het is daarom verstandig een CO-melder te installeren in ruimtes waar een (open) verbrandingstoestel aanwezig is. Bekijk hier onze koolmonoxidemelders

Rookmelders op batterij of op netstroom?

Volgens de NEN 2555 zijn rookmelders met batterijvoeding niet toegestaan, vaak is er wel een vorm van coulance wanneer deze worden geplaatst in monumentale panden waar er geen kabels getrokken kunnen/mogen worden. 

Bij Besli bieden wij rookmelders, thermische melders en koolmonoxidemelders op batterijvoeding of op netstroom. Melders op batterij hebben een alkaline of een lithium batterij. Melders met een lithiumbatterij hebben een lange levensduur (10 jaar) en zijn een duurzame oplossing. Het voordeel van melders met een batterijvoeding is dat ze overal kunnen worden geplaatst.

Besli biedt ook melders die je kan aansluiten op netstroom (230V), deze melders zijn ook voorzien van een back-up batterij indien de stroom uitvalt. 

Draadloos of bedraad koppelen van rookmelders

Het draadloos koppelen van rookmelders is geen noodzaak, het koppelen van rookmelders brengt veel voordelen met zich mee. Als een melder rook of hitte detecteert zullen alle gekoppelde melders ook een alarmsignaal geven. Zo weet je zeker dat je op tijd het alarm hoort. 

De rookmelders van Besli zijn koppelbaar door middel van een draadloze module. Deze module zend een radiofrequentie uit waarmee de melders onderling communiceren. Zodra een van de melders rook detecteert stuurt hij een signaal door naar alle andere melders. 

Meer informatie of advies op maat?

Rookmelders, thermische melders en koolmonoxide (CO) melders zijn er in verschillende vormen en maten. Het aanbod is groot en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wil je advies op maat, weten welke rookmelders bedraad of draadloos koppelbaar zijn? Neem dan contact op met onze verkoopafdeling via 026-3842111 of mail naar info@besli.nl